Vi har för stort buffertsparande

När det kommer till en bra privatekonomi är det ofta man talar om buffertsparande, och här finns det olika uppfattningar om hur mycket man sak ha sparat. Enligt Nordeas privatekonomi är det nu många svenskar som har ett för stort sparande med över nio månadslöner på kontot. 

Livet går upp och ned, och då är det viktigt att försöka ha balans och kunna förutse vad som komma skall. Att ha ett bra buffertsparande är viktigt, men nu finns det även stort skydd där man kan låna pengar. Här kan du låna pengar direkt om det skulle krisa, och kanske med det även få en bättre tankeställare om hur man ska leva sitt liv för att klara av nästa stora utgift. Det finns många olika meningar om hur stort ett sparande ska vara. På Dagens Industri kan man läsa om att buffertsparandet ökar och nästan en fjärdedel av den svenska befolkningen har en buffert på nio månadslöner.

Rustade för oväntade utgifter

När det kommer till att spara upp en buffert så är det inte för resor och hotellövernattningar, utan det är för att man ska stå bättre rustad inför oväntade utgifter – som man vet kommer att komma.

Ingela Gabrielsson anser också att ett vettigare sätt att hantera sin sparbuffert på är att placera en del till lite högre risk med chans till avkastning, samt att också använda en liten del av en hög buffert till någonting ”trevligt och roligt”. (läs mer)