Vårdnadstvist

Det finns flera anledningar till att en relation mellan två personer tar slut och allt som oftast är uppbrottet ett gemensamt beslut utan krångel – men när det är barn med i bilden är det viktigt att se till barnets bästa framför sitt eget intresse, och det är då som ett uppbrott mellan två personer kan bli allt annat än stillsamt.

skilsmässa sorg göra slut (1)Att sätta barnets bästa i centrum vid en separation kan kräva att man tar in hjälp utifrån av antingen en jurist eller från en advokat, och vad som då är viktigt är att hålla i minnet att dessa två yrkesgrupper skiljer sig från varandra. Dock ska man även veta att båda kan vara kvalificerade att hjälpa till vid en vårdnadstvist om personen man anlitar är specialiserad inom familjerätt. För det som utmärker en skillnad mellan jurist och advokat är nämligen att nästan vem som helst med relevant juridisk utbildning vid högskola faktiskt kan kalla sig jurist samtidigt som en advokat måste vara upptagen i Advokatsamfundet för att få benämna sig med titeln advokat. Och man ska även komma ihåg att separera verklighet från fiktion när det kommer till hur en jurist eller advokat faktiskt arbetar vid en vårdnadstvist, för visst är det lätt att tro att verkligheten är lika dramatisk som vårdnadstvister ofta porträtteras av Hollywood, men så är självklart inte fallet. Till exempel säger juristen Tuulia Tanskanen till tidningen Svenska Yle att hon bland annat inspirerades till att bli jurist tack vare den amerikanska advokatserien Ally McBeal, men att hennes vardag skiljer sig markant från vad som visas på tv-rutan. Exempelvis menar hon att det som faller bort mycket är juristens och advokatens faktiska arbete bakom kulisserna när de arbetar med ett mål såsom bevisföring, lagtexter, referensmål och annan information som är av vikt för vad att klara av sitt uppdrag. Vid vårdnadstvister görs exempelvis flertalet intervjuer med båda föräldrar såväl separat som tillsammans för att få en bra helhelts bild – i Hollywood räcker ett samtal och sedan är processen igång, och så är det inte i verkligheten.

Att tänka på vid en vårdnadstvist:

  1. Barnets bästa – en ny studie visar att många barn som är inblandade i vårdnadstvister mår dåligt och var femte förälder är orolig för sitt barn, skrev Metro nyligen. Så sätt egot i baksätet och fokusera på barnets bästa.
  2. Kolla upp din advokat/jurist – välj ombud omsorgsfullt om detta behövs vid vårdnadsfråga och våga ställa frågor om dennes kompetens och be om referenser.
  3. Lös vårdnadsfrågan utan myndigheters inblandning – det bästa för att ett barn ska må bra är att lösa vårdnadsfrågor utan inblandning utifrån, så be om råd och stöd från ett ombud men försök sedan lösa konflikten så fredligt som möjligt innan domstol dras in.