Vad säger doften om dig?

Alla människor utsöndrar en viss kroppslukt. Hur den uppkommer beror på en rad faktorer, men saken är den att den har stor betydelse för hur folk uppfattar dig. Men vad säger just din kroppsdoft om dig som person?

Det går inte att spela näsan ett spratt, enligt flera forskare. Det har visat sig att människor kan känna igen andra personer bara på doften. Det är också lätt att förknippa dofter med minnen och en viss individ. Vissa dofter väcker vissa minnen, medan andra erinrar dig om andra. Du kan till och med ärva en kroppslukt.

kroppsluktSpeglar din hälsa

Kroppsdoften säger mycket om ditt leverne. Äter du fel kosta sätter dig sig i huden, vilket är kroppens största organ. Mycket rött kött, rökning och alkohol gör att du får en skarpare doft som dessutom kan upplevas som ganska obehaglig av andra. Äter du istället hälsosamt, tränar och svettas ut gifter, så kommer din hud avge en trevligare odör. Det vittnar innehållet i ovanstående artikel om.

”En studie som publicerades på Oxford Academic jämförde svettlukten hos personer som åt rött kött, och som inte gjorde det, visade att rött kött även kan påverka ditt svett.”

Välj doft utifrån din personlighet

Att välja parfym är inte alltid lätt. Det ska bli din signatur och en positiv association. Det kan också vara ett smart drag att välja olika dofter beroende på om du är på arbetet, på fest eller på en dejt. Vilken position du har på jobbet kan också spela in. En högt uppsatt chef vill förmodligen visa sin makt genom en mästerlig doft, medan en receptionist kan ha en lite sötare eller svagare doft för att få kunder att känna sig välkomna.

Ett tips är att alltid köpa din parfym när du är på gott humör. Det är då du väljer efter din rätta personlighet och valet tenderar att bli bra. Undvik att önska dig en doft i julklapp som någon annan väljer ut åt dig.