Öppen begravning eller inte?

När någon går bort måste de anhöriga börja fundera på begravningen och om den ska vara öppen för allmänheten. Många kändisar som gått bort har haft en öppen begravning så att alla fans har kunnat vara med och sörja. Men det är även vanligt när privatpersoner går bort.

3267300-nassjo-gamla-kyrka-i-centrum-no-1

I Expressen kan man läsa om att begravningen för rockgruppen Motörheads sångare Lemmy Kilmister livesänds på Youtube. Motörhead uppmanar nu därför sina fans att följa ceremonin från barer runt om i världens alla länder. Via sin Facebook-sida skriver bandet att de vill att fansen ska skåla tillsammans med bandet för att hedra Lemmys minne. Varför de valt att sända begravningen på nätet beror på att de tror att många vill se begravningen och att det skulle bli alldeles för mycket folk på plats om alla kom till kyrkogården. Varför de ens vill att fansen ska vara med beror på att bandet vill fira Lemmys legendariska liv istället för att sörja.

Öppna kändisbegravningar

Att ha en öppen begravning där alla som vill får medverka är inget ovanligt och speciellt när det gäller en känd person är det vanligt att låta alla komma till ceremonin. Så sent som för ett par dagar sedan bjöd exempelvis sångerskan Celine Dion in alla sina fans att följa hennes makes begravning, skriver Aftonbladet. Och precis som med Lemmys begravning sändes Dions makes begravning på nätet. Alla Dions fans som befann sig i Montréal, där begravningen hölls, var också välkomna att närvara och Celine hälsade på var och en av besökarna.

Kan vara bra med öppen begravning

Vill man själv att ens anhöriga som gått bort ska ha en öppen begravning, är det något som man kan diskutera med sin begravningsbyrå. Den som vill komma i kontakt med en begravningsbyrå att ha den här diskussionen med kan exempelvis gå in på www.ofw.se. Självklart är det många som väljer att ha en begravning för bara de närmsta eftersom begravningen är en väldigt sårbar stund. Men bland andra Svenska kyrkan rekommenderar att man i alla fall funderar på att ha en öppen begravning. Det kan nämligen vara svårt för de anhöriga att faktiskt veta vem eller vilka som stod den döde nära.