Nytt sätt att se relationer

Tvåsamhet är något som de flesta människor strävar efter, eller så är den generella uppfattningen om vad man ska eller bör göra – men så är det inte för alla.

Tidigare har vi berättat om Elsie vars historia återspeglar hennes liv efter att hennes make sedan 60 år gick bort och hennes kamp för att gå vidare. Men hennes livsöde med flerårigt lyckligt äktenskap och saknaden efter honom när han lämnat jordelivet är inte ett livsöde som alla människor vill ha eller ens letar efter. Idag är det nämligen allt fler som väljer gemenskap framför tvåsamhet – och trivs alldeles utmärkt med det.

Välja gemenskap

????????????????????????????????????????Enligt en artikel i DN håller en ny typ av singelliv på att växa fram och det är inte längre självklart att man ska ingå i en parrelation. Nu är det istället gemenskapen som lockar framför kärleksrelationerna och artikel lyfter fram skillnaden mellan unga singlar som oftast vill träffa en partner och de äldre singlarna som efter en skiljsmässa istället trivs med ensamheten. Det är med andra ord inte samma tabu lägre att vara ungkarl eller ungmö, utan det är snarare ett val av livsstil. För vad är det egentligen som säger att vi måste vara två? Det går lika bra att vara själv, umgås med vänner eller binda nya kontakter genom sociala medier och dejtingnätverk online. Enligt DN är det till exempel männen på dejtingsajterna som främst letar efter en ny romans medan kvinnor mer söker gemenskapen på de olika singelaktiviteterna som brukar anordnas. Dock menar forskaren som intervjuas i artikeln att parnormen fortfarande är den starkase av normer och att det ofta är singeln omgivning som förväntar sig att denne ska uppfylla drömmen om att hitta sig en partner som man sedan ska dela livet med – och ibland är det dessa förväntningar som avgör huruvida en singel faktiskt ingår i en relation eller ej. Emellertid tror forskaren även att singelkulturen kommer att breda ut sig och att detta på sikt kommer att öka singelns acceptans i samhället som stort.