Gör trädgården vackrare och mer lättskött i sommar

Redan när coronapandemin slog till på allvar i Sverige i mars kanske du började vara hemma mer och lade märke till trädgården lite mer än tidigare? Kanske fick du idéer om hur du skulle vilja fixa till en rabatt, en uteplats eller en trist gräsmatta? I sommar är det många som är hemma istället för att resa och då kan det vara roligt att starta ett trädgårdsprojekt med stenläggning.

Att lägga sten i trädgården kan göra den både vackrare, mer användbar och mer lättskött. Kanske har du en gammal trädgård med rabatter där kirskålen tagit över totalt? Då finns det oftast inte så mycket annat att göra än att lägga igen rabatten ett par år. Varför inte ersätta den med en vacker japansk trädgård med grus och sten? Blanda vackert grus med natursten www.flisbyab.se/typ/stenplattor/natursten, t.ex. skiffer som stegstenar. Några växter får gärna utgöra inslag i trädgården, i form av buskar och träd som blommar över året.

Stärk relationen med ditt projekt

Att arbeta i trädgården är välgörande för både kropp och själ. Genom att planera och utföra något vackert tillsammans kan relationen mellan dig och din partner stärkas. För att anlägga en japansk stenträdgård eller stenrabatt är det första steget att planera utformning och material i form av naturstenar, grus och växter och kanske även belysning. Därefter kan ni välja om ni vill gräva och plantera själva eller ta in hjälp för arbetet.

Jord och gammalt ogräs behöver grävas bort som ett första steg. I den urgrävda rabatten läggs en markduk, följd av olika grovlekar på grus som plattas till med en vibratorplatta. Därefter kan du lägga grus och natursten som läggs som t.ex. en gång i rabatten.

När den nya vackra trädgårdsplatsen är klar kommer du och din partner kunna njuta av den, inte längre behöva ha dåligt samvete över ogräsrensning och ni kommer att vara stolta och känna glädje över att ha skapat någonting tillsammans. Ett vackert och välstädat hem med en välordnad trädgård skänker harmoni och sänker stressnivåerna hos dess ägare.