Döden, en del av livet

Att vi alla kommer att dö en dag är inte något som vi ska låta ta över vår vardag, men det kan vara bra att planera inför den dagen man väl lämnar jordelivet bakom sig – men vad ska man tänka på?

När det kommer till att prata om döden är det många som ryggar tillbaka, men sanningen är att vi allihop denna väg ska vandra en dag och därför kan det vara viktigt att veta vad man kan ordna med innan man går bort. Exempelvis är vi allt mer diditalt levande idag än vad vi var förr och det räcker inte med att försvinna från jordelivet – vi måste förvinna från internet också.

Att dö på nätet

????????????????????????????????????????Om någon närstående går bort gäller det först att hitta en begravningsbyrå i sitt närområde. Bor man till exempel i Göteborg och vill hitta var Fonus har sina kontor så kan man hitta det här: http://www.fonus.se/begravningsbyraer/g/begravningsbyra-goteborg eller på deras Facebook-sida som man hittar här. Men sedan ska man inte tro att allt är klar – man måste låta den döde få gå bort online också, men detta är något som alla kan ordna när man fortfarande är i livet. Till exempel har Google en tjänst som heter Inactive Account Manager som man kan aktivera för att ta bort mail och sökhistorik som har med Googles tjänster att göra när man inte längre finns till för att göra detta längre. Med kontot kan man exempelvis sätta en inaktivitetsgräns som gör att om man inte är aktiv i sitt konto under en viss tidsram så kommer allt automatiskt att raderas (källa). Likaså finns det även företag som kan skicka ut hälsningar från dina sociala medier efter att du gått bort om du så skulle vilja det med och på till exempel Facebook kan man ansöka om att göra om en bortgången väns sida till en minnessida genom att ansöka om detta hos bolaget med medskickat dödsattest, skriver SvD.

Lär dig mer om Google Inactive Account Manager här: