Bröllopet stort steg i relationen

Det kanske största steget man gör i en partnerrelation är att gifta sig. Då bestämmer man att man ska vara tillsammans förevigt och gör relationen giltig i lag. Många vill fira ordentligt med vänner och familj att man ingått äktenskap. Och vad bör man då tänka på när man planerar ett bröllop?

I Sverige lägger man i genomsnitt upp mot 100 000 kronor på sitt bröllop, kan man läsa i Dagens Nyheter. Men vissa väljer att lägga mer än andra. Man bör dock se upp med hur mycket pengar man lägger på äktenskapet om man vill att det ska hålla. En amerikansk studie visar nämligen att risken är 3,5 gånger större att äktenskapet går i kras om man spenderar 144 000 kronor eller mer på bröllopet. Detta jämfört med ett ”budgetbröllop” för 36 000 till 72 000 kronor. Att lägga mycket pengar på förlovningsringar visade sig även vara ett risktagande. För dem som hade lagt mellan 2 000 och 4 000 dollar på ringen var risken för skilsmässa 1,3 gånger större.

Vad behövs på bröllopet?

Oavsett hur mycket pengar man väljer att lägga på bröllopet är det viktigt att komma ihåg att man har det för att fira kärleken och skapa ett minne för livet. Det finns dock en risk speciellt för brudparet att man är så nervös och har så mycket att tänka på att man har svårt att komma ihåg dagen i efterhand. Då är det bra att ha en fotograf på plats så att man kan göra en fotobok att titta tillbaka på. I cewe fotoböcker kan man även ha länkar till videoinspelningar. Förutom att ha en fotograf på plats är det viktigt att man har en del andra saker på plats.

  • En vigselförrättare behövs och denna behöver man ta kontakt med ganska snart efter att datumet är bestämt, skriver man i Sundsvalls Tidning. Vigselförrättaren kan vara en präst eller en borgerlig vigselförrättare.
  • En toastmaster behövs om man ska ha en middag eller fest efter bröllopet.
  • Brudtärnor, bestman, marskalkar och brudnäbb kan vara kul och traditionellt att ha. Många väljer sina närmsta vänner eller syskon till att ta på sig dessa roller.
  • Vill man ha underhållning till festen kan ett band eller en dj stå till tjänst.

 

Till sist bör man tänka på att man kanske inte ens behöver ha ett riktigt bröllop. Är man bara intresserad av själva äktenskapet kan vigseln vara avklarad på bara någon minut hos en borgerlig vigselförrättare, skrivs det i Göteborgs-Posten.