Det är inte direkt skambelagt att gå i terapi längre, och kanske ska man i viss mån tacka amerikanska tv-serier för detta. Det finns dock flera olika typer olika typer av terapi, och det är inte lätt att veta vilken man ska välja. En nyutkommen bok försöker guida rätt i terapidjungeln.
Tack vare tv-serier som In Treatment och Sopranos, och radioprogram som P1:s Radiopsykologen, vet många svenskar mer än någonsin tidigare om terapi och psykologi. Psykologi diskuteras idag i fikarum och på ledarsidor, något som hade varit otänkbart på 90-talet.
Men även om kunskaperna är större idag än någonsin tidigare så har många av oss fortfarande stora kunskapsluckor. För även om psykologi idag är vanligt förekommande i medierna så är psykisk ohälsa stigmatiserat. Det kan göra att den som mår dåligt inte vet vart man ska vända sig.
Konsumentvägledning
Av denna anledning har psykologen Jenny Rikardson skrivit boken Jag tror jag måste prata med någon – en guide till terapi. Boken är en sorts konsumentvägledning, som presenterar olika former av terapi, berättar vad man kan förvänta sig av de olika terapiformerna, och vilka terapiformer som hjälper mot vilka problem.
Men man vet ju aldrig vad som är problemet. Det finns diagnoser som depression, social fobi och panikångest, och där har det forskats om vilka terapiformer som verkligen hjälper. Denna information kan man få via sin vårdcentral. Om man däremot inte hittar någon diagnos som stämmer överens med de problem man har – man kanske inte riktigt kan sätta ord på dem över huvud taget – kan man boka in ett provsamtal hos en psykolog. Det kan vara ett första steg mot rätt terapiform.
Vi har alla någon gång blivit missnöjda när vi varit hos frisören. Men hur vet man om terapin man går i fungerar eller inte? Enligt Jenny Rikardson finns det många som går i terapi som inte hjälper dem, och som alltså inte är värd pengarna. Men många vet inte vilka krav de kan ställa. Detta är ytterligare en anledning till att Rikardson har skrivit boken. En bra terapeut är enligt henne någon som är genuint intresserad av att patienten kommer till rätta med sina problem.