Berättelsen om Elsie


Det är frågan som ställs i dokumentären ”Livet efter döden” som följer en kvinnas första år som änka efter att hon förlorat sin make. För när någon nära går bort handlar det inte bara om att välja bland kistor inför en begravning – det handlar om att lära sig att gå vidare.

Från början var det inte tänkt att bli en dokumentär om livet efter döden. Filmskaparna Andreas H Nilsson och Gustav Hugosson ville lära sig filmkonst och frågade Elsie Hammarlund om hon kunde tänka sig att vara huvudpersonen som duon skulle porträttera, skriver tidningen Norran. Och hon accepterade. Men efter en tids planlöst filmande lyckades filmskaparna inte riktigt hitta rätt vinkel för filmen och projektet lades på is – och av en händelse bestämde sig duon för att ta upp filmandet igen. Då hade Elsies make Arnold precis gått bort.

Dokumentären

Berättelsen om Elsie tar oss in i hennes liv och tankar både om livet som ensam och döden, men framförallt får vi komma in på djupet. För hur fyller man egentligen tomrummet efter någon man delat sitt liv med under alla år? Hur går man vidare? Filmen kanske inte besvarar dessa frågor, men vi får känna som Elsie känner och se världen ur hennes ögon, så dokumentären är verkligen värd att se. Klicka här för att se trailern till ”Livet efter döden”. På SVTs hemsida står att läsa följande om dokumentären:

”Livet efter döden är en film om att bli lämnad ensam. Om vardagen, förändringen och saknaden som tar vid när kistan med en livskamrat sänkts ner i jorden. Och om lusten att leva.” läs mer genom att klicka här.