Att bjuda in till bröllop

bröllop, gifta sigFör de som ska gifta sig är det mesta något att se fram emot, men många tycker det är jobbigt redan när det kommer till gästlistan. När bör inbjudningar skickas ut och vilka måste man bjuda egentligen?

När man ska planera kring ett bröllop finns det mycket att ha i åtanke, men hur ska man tänka kring inbjudan av släkt och vänner, när man ska skicka ut inbjudningskort och annat?

Att skicka inbjudan

Allas vår egen vett och etikettdam Magdalena Ribbing svarar i Dagens Nyheter på läsares frågor kring bröllop och hur man ska tänka kring det. På frågan om hur långt i förväg man ska skicka inbjudningskort svarar hon att den formella traditionen säger att det ska vara cirka två månader i förväg, men sista OSA datum omkring två veckor före bröllopet. Men det är i dagens samhälle inte rimligt att skicka ut inbjudan så sent eller att ha ett så sent svarsdatum dessutom. Pressade kalendrar och storslagna bröllop kräver mer tid än så. De flesta skickar idag sina inbjudningskort tre, fyra eller fem månader i förväg. Men man får göra det som passar ens själv bäst och passar bröllopets storlek i fråga helt enkelt.

Vilka ska man bjuda?

Faktum är att man inte måste bjud någon om man inte vill, det finns inga regler som säger att man måste bjuda in den där jobbiga släktingen, bara för att ni är släkt. Har ni däremot varit på en annan persons bröllop och om ni inte brutit kontakten av någon anledning, så bör ni bjuda in personen. Man kan höra av sig till avlägsna släktingar och förklara att man ska ha ett bröllop med begränsat utrymme om man inte har plats för alla. Har man däremot inga större begränsningar med sitt bröllop, så ska man definitivt bjuda in alla som man vill bjuda in. Det gjorde läraren Kinsey French, som bjöd in hela sin klass till bröllopet, läs mer.

Varför man kanske vill slippa vissa i släkten

Nu ska man inte dra alla släktingar eller ingifta över en kant, men i de flesta släkter finns den där som man egentligen inte vill ha på ett bröllop. I Nyheter24 kan man läsa om kvinnor som minns sin bröllopsdag med fasa bland annat på grund av snedsteg från släktingar. Men, det kanske är något man kan ta och skratta åt i efterhand – förhoppningsvis.